Bericht archief

Cold Process (CP)

Een eenvoudige manier van zeep maken, waarbij alleen warmte wordt gebruikt om oliën te smelten. Voor de rest is er geen warmte nodig gedurende het proces.

CPHP

Dit staat voor ‘Crock Pot Hot Process’. Wanneer zeep de trace-fase heeft bereikt, wordt het verder ‘gekookt’ in een crock pot of slow cooker om het te neutraliseren.

CPOP

Dit staat voor ‘Cold Process / Oven Process’. Zeep wordt in eerste instantie gemaakt volgens de ‘Cold Process’ manier, waar wordt daarna in een oven geplaatst om te forceren dat de ‘gel’-fase optreedt.

Cure

Dit is Engels voor het ‘rijpen’ van de zeep: de tijd tussen het maken en het gebruiken. Zeep laat je idealiter 4-6 weken of langer met rust, voordat je het gebruikt. In dit tijd wordt de zeep harder, milder en wordt alle loog en vet ‘verzeept’.

DOS

Dit staat voor ‘Dreaded Orange Spot’. Het kan gebeuren in zepen met een hoog percentage oliën die ranzig kunnen worden. Het resultaat zijn oranje-beige plekken op je zeep.

Gel-fase

Een stadium gedurende het verzepingsproces, waarin de zeep (zowel Cold Process als Hot Process) tijdelijk (semi)transparant wordt. Het wordt veroorzaakt door een stijging in de temperatuur binnen in de zeep. Maar het gebeurt niet altijd tijdens het zeep maken.

Er zijn verschillende mogelijkheden waardoor de gel-fase optreedt, of mogelijk veroorzaakt kan worden:

  • Mengen van loog en vetten bij een temperatuur boven de ca. 45ºC (grens is niet heel hard)
  • Toevoegen van suiker
  • Gebruik van melk in de zeep
  • Het warm verpakken van de zeep (bijv. de mal in een handdoek wikkelen)

Glycerine

Glycerine is een dikke, kleverige substantie die vrijkomt tijdens het verzepingsproces. Handgemaakte ‘cold process’ en ‘hot process’ zepen bevatten vrijwel altijd alle glycerine, terwijl die uit de meeste commerciële zepen wordt gehaald. Reden hiervoor is dat de glycerine vervolgens apart in dure huidverzorgende producten wordt verwerkt. Zo wordt er meer geld aan verdiend.

Glycerine is een humectans en is voedend voor de huid.

Humectans

Een bevochtigingsmiddel of humectans (Engels: ‘humectant’) is een wateraantrekkende stof die om deze eigenschap wordt toegevoegd aan levensmiddelen en cosmetica.

Bevochtigingsmiddelen worden gebruikt in levensmiddelen en cosmetica om uitdroging van het product te voorkomen. In bepaalde soorten cosmetica worden vochtvasthoudende stoffen gebruikt om huid of haar minder te laten uitdrogen. Haar wordt hierdoor minder statisch. Daarnaast zorgen bevochtigingsmiddelen er ook voor dat het product beter aan de huid kleeft en zodoende makkelijker dun over de huid uit te smeren is.

Voorbeelden van bevochtigingsmiddelen zijn:

  • glycerine
  • glyceroltriacetaat
  • propyleenglycol
  • sorbitol
  • ureum
  • xylitol

Mica

Een kwartsachtig materiaal dat glinstert door optische reflectie. De reflectie kan variëren van heel helder, tot parelmoer achtig, afhankelijk van de korrelgrootte. Gekleurde mica’s worden gemaakt, door de mica met verschillende kleurstoffen en pigmenten te kleuren.

In zeep wordt de lichtweerkaatsing het best gezien in transparante zepen. In niet-doorschijnende zepen levert het gebruik van mica meestal saaie, doffe kleuren op.