Zeeprecept voor 6.000 kg koolzaad?!

Zeeprecept voor 6.000 kg koolzaad?!

Wanneer het in je omgeving bekend is dat je zeep maakt, krijg je de meest uiteenlopende vragen. De ene persoon vraagt recept voor een zeep voor iemand met psoriases en de andere een lekker essentiële olie-advies voor een recept voor een “winterzeep”…

Maar eens in de zoveel tijd, krijg je wel een heel bijzondere email. Zo ontving ik een paar weken geleden onderstaande mail:

Beste Ed,

Ik heb een online cursus bij jullie gedaan.

De reden dat ik deze heb gedaan is omdat ik koolzaad heb geoogst (+–6000kg) afgelopen jaar.

Dit koolzaad wil ik persen tot olie, (oliepers reeds gekocht en draait bijna), nu wil ik een gedeelte van deze olie gebruiken om zeep te maken. Een gedeelte voor bak en braad en wellicht nog andere producten.

Ik heb een aantal vragen:

  • Heb jij een goed recept voor koolzaadolie zeep?
  • Ik heb de soapcalc reeds gebruikt, en ik kwam op het bijgevoegde recept.
  • Is dit een goed recept? Of heb je zelf nog een ander? Of toevoegingen op bovenstaande.
  • Gebruik jij zelf koolzaadolie? Zo nee, zou je dit ook willen gebruiken? Is lokaal (Wenum-Wiesel) verbouwd zonder bestrijdingsmiddelen, lokaal geperst (Wenum-Wiesel)
  • Weet jij toevallig hoe men was maakt van koolzaadolie, was die ze gebruiken om kaarsen te maken.

Dit is voor mij op dit moment hobby (misschien iets meer.. haha)

Het leuke zou zijn om hier iets van te maken, mooie lokale producten.

Ik hoor graag van je.

Met vriendelijke groet,

Harm.

Inmiddels heb ik begrepen dat je ongeveer 30% olie uit het koolzaad haalt. Dus Harm heeft straks 2.000 kilogram koolzaadolie. Koolzaadolie heeft een soortelijk gewicht van ongeveer 0,91. Dat resulteert dan dus in ruwweg zo’n 2.200 literflessen vol… Daar kun je heel wat zeep van maken!

Nu heeft koolzaadolie mooie eigenschappen om in zeep te gebruiken. Je kunt het heel goed als alternatief voor olijfolie inzetten. Alleen moet je het niet teveel in je recept doen, omdat het niet zo’n lange levensduur heeft als olijfolie. Houd daarom maximaal zo’n 30% aan.

Het recept dat Harm had meegestuurd, bevatte maar liefst 65% koolzaadolie. Vanuit zijn perspectief met een schuur vol koolzaadolie begrijp ik dat wel, maar dat is echt teveel van het goede.

Mijn antwoord aan Harm:

Beste Harm,

Wat leuk dat je contact opneemt met je vraag! Ik vrees dat de door jou voorgestelde zeep te zacht is, omdat je alleen zachte oliën gebruikt en doordat bijenwas niet verzeept. Bijenwas is wel een mooie toevoeging voor zeep (max. ong. 5%). Bovendien willen vegans geen zeep waar bijenwas in zit, dus dat potentiële marktsegment(je) ben je dan kwijt.

5% Castorolie is op zich goed voor het schuim en idd niet te hoog. (Niet > 10%)

Je zult harde vetten moeten gebruiken of in combinatie met olijfolie, om de zeep harder te krijgen. Ik zou hier graag eens met je aan de slag gaan om een mooie zeep te bedenken en maken met je koolzaadolie.

Mvg, Ed – De ZeepMaker

Het leuke is dat we bovenstaande inmiddels hebben gepland: 27 december a.s. gaan we aan de slag met zeep maken van o.a. versgeperste koolzaadolie uit Wenum-Wiesel!

Wordt vervolgd…

Over de auteur

Eduard administrator